Ugrás a tartalomra

Kiválóan szerepeltek úszóink Dohában

2024. március 07. csütörtök
Molnár Dóra újra hetedik, Márton Richárd pedig hatodik lett a világbajnokságon
Kiválóan szerepeltek úszóink Dohában

Molnár Dóra, a Budafóka SE 17 éves üdvöskéje hetedik helyen végzett a 200 méteres hátúszásban a dohai világbajnokságon, ezzel megismételte a 2022-es budapesti vb-n elért helyezését. Márton Richárd ugyan már nem klubtársa Dórinak, de Ricsi is Budafokon kezdte pályafutását, és a Dohában a 200 méteres pillangóúszásban szerzett hatodik helyére mi, budafokiak is büszkék vagyunk.

Molnár Dóra, a Kempelen Farkas Gimnázium 11. osztályos tanulója 17 éves kora ellenére már rutinos úszónak számít, hiszen 2022-ben a budapesti világbajnokságon hetedik lett a 200 méteres hátúszásban 2:10.08 perces idővel, majd nem sokkal később a római Európa-bajnokságon 2:09,73-dal bronzérmet szerzett ugyanebben a számban.

Dóra a tavalyi fukuokai vb-n a 4x200 méteres gyorsváltóval volt döntős, most pedig a dohai világbajnokságon ismét királyszámában, a 200 méter háton került a legjobbak közé.
A döntőben a hetedik helyet szerezte meg Horváth Tamás tanítványa, ideje 2:11.01 perc. Ez gyengébb az egyéni csúcsánál, de hát még nagyon az idény elején tartunk, az áprilisi országos bajnokság, majd öt héttel az olimpia előtt a belgrádi Európa-bajnokság az a verseny, ahol már csúcsközeli teljesítményre lesz szükség.

„Jobb időt szerettem volna úszni, de azért annak örülök, hogy még ez is elég volt a hetedik helyre. Azt reméltem, hogy bemegyek a döntőben 2:10 alá, nem sikerült, nem baj, megyünk tovább. Kőkeményen kell edzeni ahhoz, hogy Párizsban még jobb eredményt érjek el” – nyilatkozta Dóri, akinek a pályafutásában a 2023-as esztendő egy kis megtorpanást hozott, de ezzel annak idején Egerszegi Krisztina vagy Gyurta Dániel is így volt 17 éves kora körül. Aztán nézzük meg, mire vitték…

Márton Richárd annak idején ugyanabban a medencében kezdett úszni, mint Molnár Dóri, babaúszóként Karsay Ferenc polgármester tanította, majd később neki is Horváth Tamás volt a nevelőedzője. Mi több, kilenc évvel ezelőtt a Budafóka SE úszójaként szerzett először érmet a felnőtt országos bajnokságon, amikor harmadik lett 400 méteres gyorsúszásban. 2022-ben a római Európa-bajnokságon 200 pillangón Milák Kristóf mögött ezüstérmet szerzett.

A ma már 24 éves versenyző úgy került be a döntőbe Dohában, hogy a középfutamban 1:56.04 perccel csak a kilencedik időt úszta, ám a lengyel Krzysztof Chmielewskit kizárták, így Ricsi nyolcadikként továbbjutott. A döntőben aztán javított, 1:55.76 perces idővel a hatodik helyet szerezte meg. „Vegyes érzelmek fogtak el, amikor a célba érkezés után felnéztem a táblára – mondta lapunknak Ricsi. – Örültem a helyezésemnek, de úgy éreztem, hogy maradt még bennem néhány tizedmásodperc. Más megközelítéssel vágtam neki a döntőnek, mint a középfutamnak, gyengébben kezdtem az elején, nem vágtam bele ész nélkül. Mindegy, februárban jó ez az 1:55.76 perc, ami több mint egy másodperccel gyengébb az 1:54.54 perces egyéni csúcsomnál.”

Most az újraalapozás következik a Bp. Honvéd úszójának, ahogy Dórinak is, majd március 9-től egy háromhetes tenerifei edzőtábor, ami után már az áprilisi országos bajnokság a következő állomás.

Ch. Gáll András